image

איך הכל התחיל…

בשנת 1986, עלה עמית רום להר כמון ואיתו 50 עיזים שמחות. מאז ועד היום הצטרפו לחוויה עוד עשרות נפשות, המקיימות בהרמוניה את החווה המופלאה שלנו.

הרבה לפני שעמית עשה את הדרך מהדרום, על הר כמון התיישבו הביזנטים. לאחר מכן במהלך התקופה העות’מאנית, הגיעו בני שבט סוואעד להר ואט-אט, ההתיישבות היהודית השתלבה במקום. יחסי השכנות הטובים נשמרים עד היום.
שנים רבות מאוחר יותר, עמית נולד בקיבוץ להב שבצפון הנגב וגדל בטבע המדברי, מוקף בבעלי חיים. כשהשתחרר משירותו כקצין בחיל האוויר, החליט להגשים את חלומו: לחיות בחיק הטבע ולהקים חווה בגליל. מאז, כבר קרוב לארבעה עשורים שעמית חי על הר כמון, שם נישא לישא (ישראלה) ויחד הביאו ארבעה ילדי טבע.

עוד כמה ילדים של עמית: מחלבה המייצרת מוצרי חלב, מרעה עיזים, גן ירק, בוסתן עצי פרי, ענף תיירות חי ובועט ומרכז שיקום תעסוקתי לנפגעי נפש.
בשנת 2013 חבר אל עמית רון פרופר, יזם מהמרכז שגילה את הצפון והבין איפה הכי נכון לחיות (ואנחנו לא משוחדים). השותפות הפכה לסינרגיה, כשיחד הם הוגים ומקדמים תוכנית תיירותית ענפה.

איך הזמן טס! אחרי כמעט 40 שנה של התחדשות יומיומית, שינוי במבנה הצוות והמטרות וקידום האג’נדות של החווה, אנחנו מאמינים שנכון, רצוי, מומלץ, אי אפשר בלי! לחלוק איתכם את מה ששלנו: האהבה, הידע, העיזים, התוצרת והנוף עוצר הנשימה.

image

המרעה והמחלבה

גבינות טעימות – עיזים שמחות

המרעה
דיר העיזים שלנו מונה כ-120 אימהות נינוחות, נצר לגזעים המקומיים: הבלאדי והשמי. היפיפיות שלנו אמנם לא מתחרות בתפוקת החלב של העיזים האירופאיות, אך הן אלופות בהסתגלות לשמש, גשם או שלג – כל מה שמביא איתו האקלים הארצישראלי המגוון. המרעה שבו העיזים שלנו מבלות 4-5 שעות בכל יום הוא מבוקר, כשבכל רגע נתון מלווה אותן רועה שאחראי לשמר את האיזון העדין של חיי הבר על ההר.
רעייה מבוקרת של 365 יום בשנה עוזרת לחורש הים-תיכוני לטפח את מגוון המינים הקיימים בשטחו, מונעת שריפות ומאפשרת גם לעיזים לשמור על שגרה בריאה של הזנה מותאמת ופעילות גופנית.
כשמגיעה עונת הזיווג, אנחנו נותנים לתיישים לחזר בעצמם. כמו אצל כל בעלי החיים, גם אצל העיזים לא צריך יותר מזה…
מדיניות "אפס פסולת" מנחה אותנו, כך שגם את גללי העיזים אנחנו אוספים יום-יום, על מנת לייצר ממנו קומפוסט משובח, שמעשיר את אדמת הגינה והבוסתן. לאחד זה פסולת – לאחר זהב!

image

המחלבה
הסימביוזה בין ההר לעז מפיקה חלב עשיר בוויטמינים ובמינרלים, בחלבון ובשומן, באומגה 3 ובאומגה 6. מהזהב הלבן הזה אנחנו מפיקים גבינות קשות בעיקר, שהבחלתן לאורך חודשים ארוכים הופכת אותן לסופר פוד של ממש.
החליבה שלנו היא ממוכנת ומדויקת: הגביע שאנחנו מחברים לעטין בעת החליבה מחקה את יניקת הגדי; הוא עשוי מסיליקון, הידידותי בהרכבו לגוף העז. כל עז עונדת צמיד אופנתי המסייע לנו לזהות אותה בשמה ולעקוב אחר הביצועים שלה, כדי להשביח את העדר ואת החלב ולשמור על בריאות העיזים. במכון החליבה אנחנו מפיקים את החלב, שזורם הלאה אל המחלבה בה אנחנו מציירים את הגבינה. ממיכל האיסוף אל המפסטרת ומשם אל ייצור פשוט, ארצי, על טהרת חומר הגלם המשובח.

התוצרת המרגשת של העיזים המופלאות שלנו היא פועל יוצא של יחסי הגומלין בינן לבין עצמן, לטבע, לבני האדם; האוויר הצלול, התזונה הבריאה המבוססת בעיקרה על חורש ים תיכוני, הזמן במרעה – את כל אלו אפשר להרגיש בטעמן המשובח של הגבינות שלנו.

image

מרכז שיקום

כאקט של הכרת תודה על האפשרות לחיות את החלום, ומתוך תחושת מחוייבות להחזיר לקהילה, הקימה משפחת רום מרכז שיקום תעסוקתי.

מזה 22 שנה שבחוות רום פועל מרכז שיקומי, בחסות משרד הביטחון ומשרד הבריאות. בזכות השילוב המנצח הזה, כ-40 מתמודדי נפש ונפגעי פוסט-טראומה יהודים וערבים זוכים להעביר את ימיהם באופן משמעותי, בלב הפסטורליה. בליווי עובדים סוציאליים ומדריכים שיקומיים, אנחנו בונים תכנית שיקום תעסוקתית עבור כל מתמודד, המגדירה עבורו באופן אינדיבידואלי את היעדים ואת סוג העבודה בחווה. התהליך מתחיל בשיקום התעסוקתי, שמטרתו הסופית היא יציאה לעבודה בשוק החופשי.
בחנות ובמשתלה שלנו אפשר לרכוש מתוצרת המפעל המוגן ובכך לחזק את תחושת המשמעות והערך העצמי של המשתקמים (או כמו שאנחנו קוראים להם, "החברים"). האינטרס הוא של כולנו: לאומי, קהילתי, אישי.

image

המשתלה

בלב-לבו של מרכז השיקום שלנו, מתמיד וצומח ענף נוסף: המשתלה השיקומית, שפועלת זו השנה החמישית בחווה.
המשתלה פועלת כחממת גידול לצמחים ולסוקולנטים, כמו גם לבני האדם המתפעלים אותה: עבודת הכפיים, המגע עם האדמה, דופק החיים עצמם זורמים מהצמחייה אל חברי המרכז השיקומי שאינם מוצאים את עצמם במפעל התעסוקתי המוגן הקונבנציונלי, שעיקרו במלאכות חרושתיות. המשמעות העצומה של ההימצאות בטבע עבור נפש האדם ידועה לנו: אינספור מחקרים מצביעים על כך שהשהייה בטבע והעיסוק בגינון בפרט, מפחיתים את עוצמת המערבולת הרגשית, הלחץ והחרדה ומגבירים את תחושת המשמעות. מספיק שתיזכרו בפעם האחרונה שטיפלתם בגינה או בעציצים שלכם כדי להתחבר לקונספט.

צוות המתמודדים שלנו עובד באוויר הפתוח וחש את האדמה, את הצומח, את הבוץ והקור וגם את החום והשרב וצלו של עץ החרוב שלעתים מציל אותנו במהלך העבודה… במהלך העבודה הם מבחינים בדינמיות של הטבע, בתגובת הסביבה למחזוריות של עונות השנה. כל הטוב הזה מאפשר גמישות בעבודה והסתגלות פנימית לשינויים החיצוניים. בנוסף, החברותא שנוצרת מחזקת את תחושת השייכות הרב-תרבותית הנדירה של יהודים וערבים, נשים וגברים, דתיים וחילוניים, כולם מיוחדים ורגישים עד מאוד.
בחממה גדלים באושר קקטוסים וסוקולנטים, צמחי תבלין ומרפא ושתילי ירקות עונתיים. בעתיד הקרוב אנחנו מתכוונים להתחיל לייחר גם צמחי בית למכירה. בואו לצמוח איתנו.

image

גן הירק

בכל חלום על חיים קרוב לטבע יש גם גן ירק. אצלנו מדובר ב-2 דונם של קסם צרוף!
הפעולה הפשוטה-לכאורה של טמינת הזרע באדמה היא מטאפורה מושלמת לכל דבר טוב ונכון בחיים: אם נכין את האדמה בצורה מיטבית ונתזמן את האירוע כיאות, נקבל תוצרת שתזין אותנו לאורך תקופה ארוכה. מתוך הראייה הזו אנחנו מגדלים את הירקות הטעימים שלנו.

אילו סוגי פרי מתאימים לגידול על ההר?
מה הזן הספציפי הנכון לנו?
איך ניתן לתמוך בנביטה ובצמיחה באופן שמחקה את הטבע בצורה הנאמנה ביותר?
והרזולוציה הולכת ומתמקדת…
במהלך שהותכם בחווה תוכלו לסייר בגן הירק ולשמוע על שיטת הגידול הייחודית שבחרנו: No Till No Dig (ללא חפירה ללא הפיכה). השיטה (וגם אנחנו) דוגלת בהימנעות מקילטור וחריש ודומה יותר לאופן שבו הירק גדל בטבע. הטרסות שלנו עשירות בפטריות, תולעים ומיקרואורגניזמים השומרים על שכבות האדמה ומקיימים אקו-סיסטם פורה ומפרה. האם זה מוכיח את עצמו? העובדה בשטח היא שעדיין לא נדרשנו להתערבות יוצאת-דופן בחלקה. על תחזוקת הגינה ואריזת הסלים אחראיים החברים ממרכז השיקום התעסוקתי שלנו, שמגיעים יום-יום לחווה כדי לעבוד ולהשתלב בחברה ובקהילה.
המחשבה והסבלנות באות לידי ביטוי בארוחות שאנחנו מגישים. התפריט משתנה מעונה לעונה, בהתאם למה שגדל, מה שהצליח ומה ששימרנו מהשנה הקודמת.
ורגע, יש עוד! בחווה תוכלו להתנסות בעולם המרתק של שימור המזון בדרך טבעית (בכל זאת, טכנאי מקררים זה מקצוע של המאה האחרונה). איך שימרו חלב לאורך זמן? איך מתארגנים על עגבנייה או כרוב בחורף? איך זוכים לתבל בזעתר לאורך כל עונות השנה? לנו התשובות ואם תבחרו להצטרף אלינו, גם לכם.
אנחנו מקיימים קורסים וסדנאות בגן הירק שלנו לאורך כל עונות השנה.

"צוות חוות רום בחר לעבוד בחווה מתוך חיבור עמוק לערכים העומדים בבסיס העשייה
החקלאית שלנו. כל אחת ואחד מאיתנו מביאים את עצמם אל המקום וכך הוא מתעצב
בהתאם לחיבור בין הנפשות והסביבה. אנחנו בעשייה מתמדת בתחומי קיימות
ואקולוגיה, ומבקשים להיטיב עם הטבע ולחיות קרוב לאדמה."

ה